maanantai 27. helmikuuta 2017

Mitähän hyvää sitä tänään laittaisi vauvalle?

No, kalkkunpataa tietysti! Tätä on jo syötykin aikamoiset määrät ja nyt teimme sitä uudelleen. Lisänä totuttuun makumaailmaan purjo ja siitakesieni. Enno-Olivier tykkäsi viimeksi tekemästämme kalkkunapadasta todella paljon ja nyt oli aika tehdä uusi satsi pakkaseen. Nyt kasviksiksi valittiin bataatti, porkkana, purjo, siitakesieni (sieniä saa alkaa syömään 1 vuoden iästä lähtien ja Enno-Olivier täyttääkin ihan kohta yksi :)), valkosipuli ja peruna. Mausteeksi tällä kertaa laakerinlehtiä, mustapippuria, jauhettua valkopippuria, kuivattua oreganoa ja kuivattua rosmariinia. Kuvasta poiketen salottisipuli jätettiinkin pois, koska purjoa olikin sen verran paljon.

Tämä ruoka laitettiin taas uuniin pataan. Aluksi kalkkunoihin paistettiin kunnon väri suolattomassa voissa ja ruokaöljyssä. Tässä ruuassa on tärkeää lisätä kunnolla rasvaa, koska kalkkunan liha on rasvatonta ja pienet vauveliinit tarvitsevat rasvaa muun muassa aivojen kehitystä varten. Tästä annosmäärästä tulee noin 15 kerta-annosta, joten rasvaakin saa olla ihan kunnolla. Rasva on 2-3 ikävuoteen lapsen tärkein energianlähde. Pitää kuitenkin muistaa, että vauva syö muitakin ruokia päivän aikana ja suhteuttaa rasvan määrä siihen nähden.
Lihojen ruskistamisen jälkeen sekaan laitettiin kasvikset ja mausteet. Näitä kuulloteltiin hetki ja lisättiin vettä niin, että ruoka lähes peittyi. Pata 175 asteiseen uuniin ja ei mennyt edes kauaa, kun uunista alkoi tulvimaan todella hyvät tuoksut asuntoon. Jopa rouvani, joka on kasvissyöjä, tuumasi, että tuleepa hyvät tuoksut :) No, tästä voi jo päätellä, että ruoka taatusti maistuu meidän pienelle pojalle.
Pariin otteeseen tarkastin, että padassa on riittävästi nestettä. Jos näyttää siltä, että ruoka on kuivaa, lisätkää mieluiten kiehuvaa vettä. Noin kahden tunnin hauduttelun jälkeen pata otettiin uunista ja keräsin mustapippurit ja laakerinlehdet pois. Kuten kuvasta näkyy, niin nestettä on vielä melko paljon ja sitä tarvitaankin, jos soseuttaa ruuan.


Tähän ruokaan tuli siis seuraavat aineet:
  • 1,4 kg kalkkunan rintafilettä
  • 5 perunaa
  • 1 keskikokoinen bataatti
  •  5 porkkanaa
  • 1 purjo
  • 2 siitakesientä (tämä oli ensimmäinen ruoka, mihin laitoimme sieniä, joten sen takia pieni määrä alkuun)
  • 3 laakerinlehteä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 10 mustapippuria
  • ripaus valkopippuria
  • puoli teelusikallista oreganoa
  • puoli teelusikallista rosmariinia
  • vettä sen verran, että ruoka melkein peittyy
Mistä sitten tietää, että ruoka maistuu vauvalle? No tietysti siitä, että ensin otetaan lusikallinen, katsotaan arvioiden isiä tai äitiä ja maistellaan hetki, että mitäs tällä kertaa. Sitten otetaan toinen lusikallinen ja aletaan hymisemään todella tyytyväisenä ja nätille nassulle leviää maailman ihanin hymy, joka aina sulattaa äidin ja isin sydämet 💖💖 Sen jälkeen ei mene, kuin hetki, ja ruokakippo on tyhjä :) Toivottavasti inspiroidutte kokeilemaan ohjetta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti