maanantai 20. helmikuuta 2017

Pizzaperjantai

Minun ja vaimoni mielestä pizzaperjantaita voi viettää ihan minä pävänä tahansa, Nyt vain sattui olemaan perjantai, kun viimeksi teimme pizzaa ja siitä tuli idea kirjoittaa aiheesta tännekin :) 

Teemme melko usein pizzaa itse ja olen käyttänyt pizzataikinaan tällaista ohjetta, joka mielestäni toimii hyvin. En muista, mistä ohjeen olen bongannut, mutta sen verran usein on pizzaa tehty, että ohje on syöpynyt mieleeni pysyvästi:
  • 350 g vehnäjauhoja (jos löytyy ns. 00 jauhoja, niin aina parempi)
  • 1 tl suolaa
  • 1 ps kuivahiivaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • n. 2,5 dl lämmintä vettä
Kaikki aineet sekoitetaan ja käsin vaivataan noin kymmenen minuuttia tai sitten koneella noin 5 minuuttia, kunnes taikina on sopivan kimmoisaa. Jos vaivaat koneella, niin kannattaa vielä sen jälkeen vaivata hetki käsin. Kohota taikinaa noin tunnin verran, kunnes se on kaksinkertainen. Vaivaa ilmat pois ja kaulitse tai heittele pari pizzaa ja täytä mieleisilläsi vaihtoehdoilla. Pohjalle joko pelkästään juustoa (pizza bianco) tai tomaattikastike ja juustoa. Tomaattikastikkeen ohje, jonka olen kehitellyt pizzaa varten:
  • tölkki tomaattimurskaa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamicoviinietikkaa
  • hyppysellinen suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • ripaus intiaanisokeria
  • pizzamaustetta 1/4 teelusikkaa
Kuullota hienonnettu valkosipuli oliiviöljyssä ja lisää joukkoon loput aineet. Anna hautua puolisen tuntia, että maut tiivistyvät. Jäähdytä, ennen kuin laitat kastikkeen pizzan päälle. Loput voi käyttää esimerkisti pastakastikkeen pohjana tai laittaa vaikka lasagneen. Tai sitten pakastat seuraavaa pizzaa varten.
Olemma aina tykänneet itse tehdytä pizzasta, mutta kun rouva odotti Enno-Olivieria, pelkästään sana pizza sai hänet voimaan pahoin. Meni todella pitkä aika synnytyksen jälkeenkin, että hän edes halusi pizzaa. Hän kutsui pizzaa pyöreäksi peeksi, kun pelkkä pizza sanakin oli kuvottava. Onneksi tilanne on nykyään ihan toinen :D
Omien suosikkitäytteideni joukkoon kuuluu Saarioisten raakamakkaroista chorizo. Pohjalle tomaattikastike, sekä mieleistä juustoa (ei, juuston ei tarvitse olla mozzarellaa, vaan sitä, mistä oikeasti tykkäät). Lisäksi salottisipulia, jalapenoviipaleita ja artisokan sydämiä :) Nam :) Rouvan pizzaan kuuluu aina ehdottomasti ananas ja vaihtelevasti erilaisia komboja näistä; jalapeno, sinihomejuusto, ohueksi viipaloitua kesäkurpitsaa, artisokan sydämiä, paprikaa. Paistamisen jälkeen päälle tuoretta basilikaa ja laadukasta oliiviöljyä esim. Nicolas Alziarin oliiviöljyä. Toimme sitä Nizzan matkaltamme ja se on parasta maistamaamme öljyä.

Yksi molempien suosikeista on kylmäsavulohipizza, josta myös kuvia. Täytteeksi tomaattikastikkeen ja juuston lisäksi kylmäsavulohta, salottisipulia ja ranskankermaa, sekä tässä versiossa ollutta jokiravun pyrstölihaa. Sen jälkeen, kun pizzat tulevat uunista, laitetaan caviartia eli merileväkaviaaria, sekä tilliä. Tiedän, että merilevävalmiste kuulostaa siltä, ettei moista voisi edes maistaa, mutta se on ihan oikeasti todella hyvää. Suosittelen kokeilemaan tässä pizzassa, voileipäkakuissa, kanapeissa jne.

3 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä!

    Näitä ruokapostauksia onkin tässä tosi järkevää katsella, kun on nälkäinen :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkeistä! Herkullista!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa kokeilla. Pitänee tänä viikonloppuna taas tehdä pizzaa...

      Poista